Historie David Brown

In 1936 is David Brown begonnen in het landbouwmechanisme
Het bedrijf was een dochteronderneming van het plaatselijke familiebedrijf David Brown en Zonen (Huddersfield) B.v. en ging samenwerken met Harry Ferguson.
Uit deze samenwerking ontstond als  eerste de Ferguson-Brown tractor.
Het Ferguson-Brown model was de eerste produktietractor in de wereld voorzien van een hydraulische lift en een convergerende 3-wijzen verbinding; een concept dat al snel een belangrijk onderdeel vormde voor het ontwerpen van tractoren over de hele wereld.
De Ferguson-Brown tractor heeft een watergekoelde 4-cilinderbenzine- of benzine/petroleummotor.
De transmissie bestaat uit drie versnellingen vooruit en één versnelling achteruit. Tevens beschikt de Ferguson-Brown tractor over onafhankelijk geremde wielen.

Er zijn ongeveer 1350 Ferguson-Brown tractors gemaakt.
De laatste 20 zijn gebouwd in de Meltham fabriek. Ferguson en Brown zijn uit elkaar gegaan en Brown is verder gegaan met het bouwen van tractoren.
Het eerste model dat werd ontwikkeld was de VAK1. 
De David Brown VAK1 heeft een watergekoelde 4-cilinderbenzine of benzine/petroleum motor.
Ook deze tractor heeft drie versnellingen vooruit en één versnelling achteruit.
De spoorbreedte is instelbaar door middel van rondvormige wielnaven en voor de werktuigdiepte heeft David Brown een gepatenteerd systeem ontworpen.
Voordat de VAK1 echt in grote produktie kon worden genomen, begon de oorlog.

In 1947 werd de David Brown cropmaster (1947-1953) geïntroduceerd. Deze tractor wordt aangedreven door een watergekoelde 4-cilinder kopklepmotor met directe ontsteking en koude startinrichting. Het cilinderblok bestaat uit één gegoten stuk. 
De nokkenaslagers en de hoofdoliekanalen zijn geïntegreerd in het gegoten cilinderblok. David Brown maakte zich in deze tijd populair door vele extra's als standaard toe te voegen aan de tractoren. Zo werden de tractoren uitgerust met een hydraulische hefinrichting, een draaibare trekstang en elektrische verlichting. Na de David Brown cropmaster werden nog diverse modellen geïntroduceerd

In 1955 neemt Brown het internationaal gerenommeerde bedrijf Harrison, McGregor and Guest Ltd. of Leigh, Lancashire over. Dit bedrijf staat bekend om zijn brede assortiment aan machinerie (maaiers etc.). Na een intensieve modernisering van het bedrijf komt er in 1971 een volledig nieuwe fabriek bij in Meltham. Deze fabriek is op dat moment de meest moderne van heel Europa vanwege meerdere unieke kenmerken, de productietechnieken en de nadruk die werd gelegd op de controle van kwaliteit. Tegen deze tijd is het Brown emperium de derde grootste tractorbouwer van Engeland

1972 wordt een bijzonder jaar. In dat jaar wordt Brown opgenomen in het internationale conglomeraat Tenneco Inc., ook bekend van de Case. Onder de vlag van Tenneco werken Brown en Case actief en nauw met elkaar samen. En succesvol! Een mooi resultaat van deze samenwerking is ook de kleurensamenstelling die ontwikkeld wordt voor de tractoren: wit, rood en zwart. 

In 1986 valt vervolgens het doek voor de Brown historie. In dat jaar laat Tenneco Case de leidende naam zijn voor de tractors en laat David Brown als merk vallen (in dat jaar ontstaat trouwens ook Case IH). Twee jaar later, in 1988 verdwijnt het laatste stukje historie van David Brown. In dat jaar gaat de 
fabriek in Meltham dicht en blijft er niets meer over van wat er sinds 1939 is opgebouwd.

login : : : www.david-brown.nl : : : Leo Beekhuiszen : : : Meentweg 129a : : : 3755 PD Eemnes : : : tel: 035-531 40 60 : : : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.